Śmietana do poznania.

Podczas gotowania w kuchni wykorzystywanych jest wiele produktów, które sprzyjają stworzeniu pysznych dań, podkreśleniu smaku czy nadaniu nowej nuty. Wśród nich znajdują się te, które stale warto mieć pod ręką, jak gęsta kwaśna śmietana, której użyje się nie tylko do zabielenia zupy.

Różne oblicza śmietany

Tym, co wyróżnia kwaśna śmietanę od słodkiej śmietanki, jest kwaskowaty smak oraz kremowa konsystencja. Powstaje ona w wyniku fermentacji śmietany, która została odwirowana z mleka.
Wśród gęstej śmietany można rozróżnić kilka wariantów, w których kluczowa jest zawartość tłuszczu. Śmietana z zawartością 12% tłuszczu sprawdza się idealnie w sałatkach, 18-procentowa powinna być wykorzystywana do zup, zaś mająca 22% – do sosów. W sklepach można znaleźć także śmietanę w wersji 9%, taka na swojej etykiecie ma nazwę „sałatkowa” lub „jogurtowa”.

Wpisana w tradycję

Choć jogurty naturalne i greckie starają się wyprzeć śmietanę – mają bowiem po prostu mniejszą zawartość tłuszczu – trudno jest z niej zrezygnować. Śmietana w polskiej kuchni obecna jest od bardzo dawna, czasami nie da się jej zastąpić, gdyż niektóre dania po prostu nie mogą się bez niej obyć.

Poza tym obyczajowym znaczeniem śmietana nie powinna znikać całkowicie z diety człowieka – dostarcza bowiem białko w dużej ilości, wapń i fosfor, znajdują się w niej również witaminy A i B2. Wbrew opinii o kaloryczności tego produktu nie należy śmietany unikać, gdyż badania dowodzą, iż tłusty nabiał jest lepszy od przyjmowania nadmiaru węglowodanów. Oznacza to, że śmiało można makaron na talerzu zastąpić dwiema łyżkami śmietany.

Wpływ na dania

Najczęściej w kuchni wykorzystuje się śmietanę 12- lub 18%. Sprawiają one, że zupy czy sosy do sałatek nabierają aksamitnej konsystencji. Zawarty w niej tłuszcz dodatkowo podbija smak wywaru. Poza tym śmietana dodana do, przykładowo, zupy ogórkowej wpłynie na złagodzenie jej kwaskowatości. Kwaśna śmietana sprawdza się także jako dodatek do naleśników – przełamuje ich słodycz.