Wodorosty zwane algami.

Algi morskie zwane są wodorostami oraz glonami, nie zależnie od nazwy ich wspólnym środowiskiem życia jest ocean. Stąd też większość z nich posiada podobne cechy i właściwości. Każdy rodzaj jednak posiada własny profil odżywczy. Podobnie jak w przypadku roślin algi morskie właściwości swoje zawdzięczają pochodzeniu. Niektóre części oceanów są mocno zanieczyszczone, pomimo, że wodorosty nie koncentrują w sobie toksyn.

Algi morskie właściwości

Wodorosty uważane są za żywność szczególnie bogata w minerały, które są skuteczne nawet w minimalnych dawkach i w postaci suplementów. Algi to również skarbnica aminokwasów i witamin. W sytuacji niedoboru żelaza i towarzyszącej jej najczęściej anemii w początkowej fazie leczenia niedobór można uzupełnić dietą. Glony są źródłem bogatym w żelazo, zarówno większe wodorosty jak i mikro algi, np. spirulina. Mikro algi w dużych ilościach zawierają kwas foliowy, jednak w trakcie długiego gotowania traci on swoje właściwości.
Wodorosty są też jednym z niewielu źródeł fluoru wzmacniającego funkcje obronne organizmu oraz zęby i kości. Posiadają w swoim składzie ponad 100 minerałów i pierwiastków śladowych w najlepszej do przyswojenia postaci. Dzięki zintegrowaniu ich z żywą tkanką rośliny są wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, wapnia i żelaza.

Najpopularniejsze algi morskie

Algi są najbardziej popularne w Japonii, jednak coraz więcej tych dobrej jakości glonów zbieranych jest na wybrzeżach Ameryki i Europy. Należą do nich:

  • Morszczyn (Fucus species),
  • Sałatka morska (Ulva species),
  • Palma morska (Postelsia palmeformis),
  • Agar agar (Kanten),
  • Nori (Porphyra tenera),
  • Palma morska (Postelsia palmeformis),
  • Dulse (Palmaria palmata),
  • Wstązki oceanu (Lessionopsis littoralis),
  • Wakame (Undaria pinnatifida)

Rośliny żyjące w wodzie zawierają nawet 20 razy więcej minerałów niż rośliny lądowe. Co czyni je produktami odżywczymi oraz leczniczymi. Niektóre wodorosty potrafią wyleczyć wiele chorób i dolegliwości a nawet usunąć z organizmu toksyczne metale.