Łatwa w przygotowaniu, niedroga zupa krem z brokułów

Zupy krem są pyszne, ale większości wydaje się, że są trudne w przygotowaniu. Nie ma nic bardziej mylnego. Przykładowo – pyszna, łagodna brokułowa zupa krem. Jest wspaniała i świetnie nadaje się na danie pierwsze. Przy czym jest całkiem łatwa w przygotowaniu.

Do przygotowania brokułowej zupy krem potrzebujemy :

  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • jeden duży brokuł – około 1000 gram, około 600 gram różyczek,
  • dwie średnie cebule,
  • trzy duże ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • jedna łyżka serka kanapkowego,
  • pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Przygotowanie

Obieramy cebulę i ząbki czosnku. Kroimy je w większe kawałki. W garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego. Dodajemy do tego cebulę. Podsmażamy przez około 5 minut i dodajemy czosnek.
Myjemy brokuła i odcinamy wszystkie różyczki. Ponownie je płuczemy zimną wodą. Wrzucamy je do garnka z cebulą i czosnkiem. Praktycznie od razu po dodaniu różyczek wlewamy 3 szklanki bulionu. Dodajemy też po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Przykrywamy garnek i gotujemy całość około 20 minut. W tym czasie zupa powinna się zagotować, a różyczki brokuła stać się bardzo miękkie. Wyłączamy zupę. Dodajemy do niej łyżkę serka kanapkowego. Zamiennikiem takiego serka może być mascarpone lub śmietanka 30%.
Zupę miksujemy na gładko mikserem ręcznym. Po zmiksowaniu całości możemy sprawdzić smak zupy.
Zależnie od gustu możemy na tym etapie dodać trochę chili, tymianku lub bazylii.
Zupa jest gotowa.

Dodatki do zupy

Pomimo, że zupa jest gotowa można dodać do niej kilka rzeczy. Brokułową zupę krem można podawać z parmezanem lub mozzarellą, groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami, kwaśną śmietaną lub chipsami z boczku. Dobrze też smakuje z serami takimi jak feta lub kozi, posypana świeżą kolendrą, pietruszką, szczypiorkiem lub bazylią. Można także ponownie dodać serka kanapkowego białego, jogurtu naturalnego lub 30% śmietanki.
Brokułowa zupa krem świetnie nadaje się zarówno jako przystawka – w mniejszej miseczce. Najlepiej jednak podawać ją jako pełnoprawne danie pierwsze. Mało kto bowiem potrafiłby się oprzeć tak pysznej zupie.