Inne

Żywienie zwierząt hodowlanych – kiszone ziarno kukurydzy.

Karmiąc zwierzęta hodowlane, należy pamiętać, aby karma miała odpowiednią jakość i dostarczała im wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Wśród hodowców lubianym i często stosowanym do karmienia pokarmem jest kukurydza. W zależności od potrzeb i hodowanych zwierząt może być ona mielona, gnieciona, w postaci suchego ziarna lub kiszona.

Ziarno kukurydzy kiszone, jakie zwierzęta karmić i dlaczego?

Kiszonym ziarnem kukurydzy bardzo często karmi się bydło m.in. krowy mleczne. Takie ziarno dobrze bilansuje się z innymi komponentami i jest dobrze przyswajalne. Stanowi bardzo dobre źródło energii, bydło dobrze je trawi i posiada wysoką wartość pokarmową, co ma szczególne znaczenie w okresie rozwoju. Warto pamiętać, że lepiej karmione zwierzęta hodowlane dadzą w konsekwencji lepsze produkty końcowe. Inne zwierzęta również mogą być karmione tym rodzajem ziarna, ale bardziej zaleca się je do karmienia bydła.

Wady i zalety kiszenia kukurydzy

Ziarno kukurydzy kiszone jak każdy inny pokarm ma zarówno zalety, jak i wady. Dużą zaletą jest wartość energetyczna, przyswajalność oraz smak i jakość pokarmu. Z kolei do wad można zaliczyć dużą ilość wody, przez co kukurydza jest bardziej podatna na pleśń. Może również posiadać mniej aminokwasów takich jak np. lizyna, jednak tu wiele zależy od jakości kiszenia. Chociaż kukurydza nie zawiera dużo białka, to jej niewątpliwą zaletą jest niska rozkładalność w żwaczu i duża dostępność w jelicie cienkim, dzięki temu cechują się one wyższą wartością energetyczną niż suche ziarna. Kiszone ziarno charakteryzuje się również lepszym wykorzystaniem azotu rozpuszczalnego w żwaczu.

Proces kiszenia kukurydzy

Kiszenie ziarna kukurydzy jest stosunkowo łatwym procesem. Rozdrobnione ziarno trzeba bardzo dokładnie ubić, a następnie bardzo szczelnie okryć, ma to na celu zabezpieczenie go przed dostępem powietrza, które mogłoby doprowadzić do pogorszenia jakości, a nawet zepsucia. Kluczowe jest dokładne ubicie i dobre zabezpieczenie, ponieważ zapewnia dostęp bakterii do zakiszanego surowca. Jest to proces łatwy, ale trzeba być przy nim dokładnym.

Jakość przede wszystkim, czyli jak poznać dobrej jakości kiszone ziarno?

Ważne, aby dobrze wykonać cały proces kiszenia i zachować wysoką jakość pożywienia. Nie może ona zawierać żadnych pleśni, grzybów, ani żadnych zanieczyszczeń, które od razu wskazują, że jest to żywność niższej jakości. Dobrej jakości prawidłowo zakiszone ziarno kukurydzy ma lekko kwaskowy, chlebowy, aromatyczny zapach, a jego barwa jest zbliżona do materiału wyjściowego. Ziarno kukurydzy kiszone, które zachowało całą swoją jakość jest łatwe do rozpoznania, wystarczy zwrócić uwagę na dwa kluczowe czynniki – zapach oraz barwę.

Ze względu na swoje liczne zalety kiszone ziarno kukurydzy jest często wybieranym pokarmem dla zwierząt hodowlanych zwłaszcza bydła. Jednak aby w pełni wykorzystać jego właściwości, trzeba najpierw zadbać o prawidłowe kiszenie.