Metoda na pomidora i ogórka

Sałatki to częsty wybór towarzyszący obiadowi, jak i przekąska widoczna na wielu imprezach. Jaka sprawdza się bardzo dobrze w obu przypadkach? Z warzyw, które smakują większości ludzi. Smaczna sałatka z pomidorów i ogórków sprawdzi się nie tylko jako dodatek do głównego dania obiadowego, będzie równie dobrze wyglądać na stole podczas przyjęć.

Popularne warzywa w sałatce

Choć nie wszyscy lubią pomidory, trudno jest wskazać osobę, która nigdy nie słyszałaby o jednoczesnym używaniu w kuchni ogórka i pomidora. Dla wielu ludzi są one bowiem niezastąpione na kanapce, inni nie wyobrażają sobie bez nich sałatki.

Właśnie w formie sałatki pomidory i ogórki ładnie się prezentują i są sposobem na dostarczenie organizmowi zawartych w nich witamin i minerałów, w które są bardzo bogate, a to wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Pomidory powinno się na stałe umieścić w swojej diecie ze względu na zawarty w nich likopen, czyli organiczny związek chemiczny mający działanie przeciwutleniające. Spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, ma wpływ na poprawę procesu trawienia, przyczynia się do wzmocnienia odporności, jak również chroni przed szkodliwym działaniem słońca.

Ogórki są niskokaloryczne, sprawdzą się więc na diecie odchudzającej, a przy tym zawierają sporo wody, wpływają więc na nawodnienie organizmu, szybko gaszą pragnienie. Ich spożywanie wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek
  • 1 cebula
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie

Cebulę obrać, umyć. Ogórka i pomidory umyć.
Pomidory pokroić w półplasterki.
Cebulę pokroić w piórka.
Ogórek pokroić w półplasterki, skropić 50 mililitrami soku z cytryny.
Po 5 minutach pomidory, cebulę i ogórka wrzucić do jednej miski.
W miseczce połączyć ze sobą gęstą śmietanę i majonez, dodać pieprz i sól do smaku, wymieszać. Przygotowany sos wylać do miski z warzywami, dokładnie wymieszać.

Podawać jako dodatek do dania obiadowego lub jeść samodzielnie, ewentualnie z pieczywem.