Słodki smak jest najszybciej akceptowalnym. Zewsząd zalewają nas reklamy batonów, czekoladek czy dosładzanych, kolorowych napojów. Ciężko jest nie ulec pokusie. Jednakże, to, co tak bardzo lubimy, niesie przykre konsekwencje zdrowotne. Czy możliwa jest dieta bez cukru? Czy da się wyeliminować ten wszechobecny składnik?
Wiele produktów, z których korzystamy na co dzień, ma w swoim składzie cukier. Spożywamy go zatem bardziej lub mniej świadomie, nie zdając sobie sprawy, na jakie przypadłości się tym narażamy. A lista jest długa: cukrzyca, otyłość, próchnica, osłabienie odporności, miażdżyca, nadciśnienie i wiele innych.
Od czego zacząć, czyli dieta bez cukru krok po kroku
Nie da się całkiem uniknąć cukrów w diecie, ale można ograniczyć ich spożywanie do absolutnego minimum. Wymaga to zmiany codziennych nawyków żywieniowych – rezygnacji ze słodzonych napojów czy przetworzonej żywności. Sięganie po gotowe produkty jest powszechnym błędem, którego da się uniknąć, planując swój jadłospis z wyprzedzeniem.
Decydując się na dietę bez cukru, warto “zaprzyjaźnić się” z warzywami i owocami o niskim indeksie glikemicznym (m. in. cukinia, szpinak, papryka, sałata, kapusta, kalafior, marchew, śliwki, borówki, jagody, awokado). Dobrze jest wprowadzić do diety orzechy, zioła, a także kurkumę, tymianek, sól himalajską, kardamon i oregano.
Czy dieta bez cukru ma sens?
Jak najbardziej! W końcu stawką jest nasze dobre samopoczucie, a w dłuższej perspektywie także ograniczenie ryzyka zachorowalności na wiele chorób. Posiłki bez cukru mogą być sycące, a przy tym smaczne. Każdy może zadbać o swoje zdrowie, zastępując słodkie przekąski pożywnymi owsiankami z owocami, sałatkami warzywnymi czy orzechami.
Pomysłów na dania bez cukru nie brakuje. Inspiracje na ciekawe śniadania, obiady, podwieczorki, kolacje, a także propozycje zdrowych przekąsek znajdziecie u health coach`a – Katarzyny Kieszkowskiej. Jeśli chcesz zrobić coś dla siebie, wzmocnić swoją odporność i zadbać o lepsze samopoczucie na co dzień, podejmij wyzwanie rezygnacji z cukru w diecie.