Trudno uwierzyć w to, że redukuje zbędne kilogramy. Do niedawana była uznawana za niedozwolony przysmak dla osób będących na diecie. Jeśli jednak mowa o jej zdrowszej wersji, to sytuacja się zmienia diametralnie. Coraz liczniejsze badania pokazują, że gorzka czekolada, to ważny składnik każdej diety, nawet tej, która ma odchudzić.
Czy naprawdę może skutecznie odchudzić?
Czekolada jest kaloryczna. W 100g znajduje się około 600 kcal. Mimo to, dobrych właściwości gorzkiej czekolady jest naprawdę wiele. I jest skuteczna w odchudzaniu. Regularne delektowanie się nią sprawia, że się uspokajamy. Dieta czekoladowa nie jest więc okupiona takim stresem jak ta powszechna. To dzięki wydzielaniu się endorfin, czyli hormonów szczęścia. Połączenie ciemnej czekolady z innymi produktami wspomaga redukcję dodatkowych kilogramów. Przy włączaniu jej do diety istotne jest, by wybierać tylko takie czekolady, które w swoim składzie mają co najmniej 70% kakao. Najlepszym wyborem jest ta, zawierająca 90-99% miazgi kakaowej. Niestety jest gorzka, więc nie wszyscy się na nią skuszą.
Kiedy jeść, by kilogramy spadały?
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego udowodnili, że ten rarytas hamuje apetyt na przekąski słone i słodkie. To dzięki temu, że czekolada zawiera w sobie dużo błonnika i po zjedzeniu czujemy się syci. Gdy spada cukier we krwi i nasz mózg domaga się jedzenia, kawałek czekolady uchroni cię przed podjadaniem. Zaleca się, by sięgać po nią w godzinach przedpołudniowych i do pół godziny przed każdym posiłkiem. Spora zawartość miazgi kakaowej w gorzkiej czekoladzie posiada małą ilość tłuszczu. Dzięki temu trzustka nie produkuje zbyt dużej ilości insuliny, opóźniając w ten sposób proces trawienia i ograniczając wchłanianie tłuszczu. Jeśli jesteśmy głodni, zjedzenie 2 kostek, pół godziny przed posiłkiem spowoduje, że dostarczymy około 15% kalorii mniej podczas głównego posiłku.
Z czym zatem jeść?
Idealnym dodatkiem do czekolady będzie również kawa kolumbijska. Najlepsza jest w połączeniu ze zdrową żywnością. Produkty, które zwierają pełnowartościowe białko i substancje balastowe najlepiej współgrają z gorzką czekoladą. Te, które również zawierają błonnik, w połączeniu z nią przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Gorzka czekolada wspaniale nadaje się do białkowych koktajli. W połączeniu z przyprawami podkręca nie tylko metabolizm, ale efektywnie wpływa na zgubienie kilku kilogramów. Najlepsza jest z imbirem, kardamonem, cynamonem i chili.
Aby przekonać się, że czekoladowa dieta działa, nie możesz jeść dużo czekolady. To bardzo ważne. Wystarczą trzy kostki dziennie. Wtedy gorzka czekolada odegra swoją pozytywną rolę. Należy pamiętać jednak, że można się od niej uzależnić.